RAMAZAN PROGRAMIMIZDA HELAL GIDA VAR MI?
Bu Ramazan Farklı Bir Ramazan Olsun!
“Ey insanlar yeryüzünde bulunan helal ve tayyib şeylerden yeyin…” (Bakara Suresi, 168)
Modern yeme kültürünün Ramazan ayında da yaptığı kampanyalar ile Müslümanları adeta bir gıda tuzağına çektiğini görüyoruz.Son yıllarda reklam içeriklerinde kolasız, meşrubatsız olmayan iftar sofraları ve israfı körükleyen gıda tüketim reklamlarına karşı bu Ramazan daha bilinçli olalım.Müslümanlar olarak çok dikkatli olmalıyız.Bizden olmayan modernitenin bu ramazanda da bizleri tutsak etmesine müsaade etmemeliyiz.
Dergimizin bu sayısında Ramazan ayında daha da fazla dikkat etmemiz gerektiğine inandığımız helal lokma sorumluluğumuza yer verdik.
GİMDES Başkanı, Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER, makalesinde ‘’RAMAZAN PROGRAMIMIZDA HELAL GIDA VAR MI?’ ’başlığı ile Ramazan ayı bize neler hatırlatıyor? Ramazan sözcüğünü duyduğumuzda, aklımıza ilk gelen, mağfiret ve cennet kelimeleri mi yoksa, iftar, bayram alışverişi vb. şeyler mi? Bir ay boyunca neler alıyoruz? Ramazanda Gıdalarımızın Helal mi? olduğunu sorgulayarak, bugüne kadar gereken dikkati gösterememişsek; bu ayın hürmetine gıdalarımızın, ilaçlarımızın, kozmetik ürünlerimizin hatta bütün yaşantımızın helal ve tayyib (temiz,sağlıklı,kaliteli) olup olmadıklarına,dikkat ve itina göstermeye gayret edilmesinin önemi üzerinde durmaktadır.
Gazi Ünv. İkt.İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç.Dr Osman Şimşek, TEVHİDİ DÜŞÜNCENİN İLİM ANLAYIŞI VE MODERN BATI’NIN BİLİM ZİHNİYETİNİN “ HELAL” KAVRAMINA BAKIŞ TARZLARININ MUKAYESESİ’’ ni yazısında incelemektedir.
ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Tevhit AYENGİN, ‘’ORUÇ VE RAMAZAN’’ başlığı ile bilgi verdiği makalesinde, Ramazan ayının bir manevi temizlenme mevsimi, oruç ibadetinin ise temizlenmenin yolu olduğunu örnekleri ile belirterek bu mübarek günlerin nasıl değerlendirileceği hakkında bilgi vermektedir.
Dr.Şerafeddin KALAY, makalesinde, ‘’Çöpe Dökülen Yiyeceklerin Hükmünü Nedir’’konusuna yer vererek israf konusuna değinmektedir.
Araştırmacı,Yazar,Hatice Kübra TONGAR, Medyanın Çocukluktan yetişkinliğe Beslenmemiz Üzerindeki Etkileri, GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi, Kimyager, Timuçin GÜNESEN, Plastik Ambalajlar ve Sağlık Riskleri-1, GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi, Gıda Mühendisi ,A.Hayreddin İŞBİLİR, Sirkeler,Araştırma sayfasında , Yrd. Doç.Dr. Yılmaz KAYA / Ziraat Mühendisi:Merve Arseven, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Olası Etkileri,Diyetisyen,Havva ARIN,Metabolizmamız Neden Yavaşlar?Helal Tarifler Sayfasında,Özlem YILDIZ, helal bir yaşam ve helal lokma konusunda daha bilinçli bir tüketim için makalelerinde bilgi vermektedirler.