İlaç Sektörünün Arka Yüzü: SAĞLIK MI? BAĞIMLILIK MI?
“Buradan da anlaşılacağı üzere mülk edinmekte, aranan en önemli şart; elde edilecek olan eşyanın, Helal mallardan olmasıdır. Bir şeyi mülk edinmek, için temelde referans alınması gereken iki önemli, husus vardır. Bunlardan biri bulunmadığı takdirde, elde edilecek olan mülk, habis/pis mülk olacaktır.”
GİMDES 10 yılı aşkın süredir süreli yayınlar aracılğı ile toplumu bilinçlendirmeye devam etmektedir!
Son güncel sayımızda İlaç Sektörü ve Tüketim Toplumu ele alınmaktadır. Dünyada dev ilaç endüstrisi çoğunlukla Batı kaynaklıdır. Bu endüstri Musevileri, Vejetaryenlari düşündüğü kadar Müslümanları düşünmemektedir. Bunun en önemli sebebi Müslüman tüketicilerin bu duruma sessiz kalmasıdı.
Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER, “Müslüman alimlerin yüz yıldır zaruret kavramına sığınması, Müslüman bilim adamlarının Helal alternatifler oluşturmaması toplumu ilaca bağımlı hale getirdi. Hastalıklardan kurtulmak için kullandığımız ilaç, şurup, kremlerin içeriklerinin birçoğu Müslümanlar için haram kılınan maddelerden meydana gelmektedir.” İfadelerine yazısında yer vererek dergimizin kapak konusu olmuştur. Bu yazı Müslüman toplumun ilaca bakış açısını değiştirecek, ilaç tüketim zorunluluğu zannına netlik kazandıracaktır.
Doç.Dr.Mustafa Kemal BAŞARALI (Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı ), kaleme aldığı “Yeniden Keşfedilen Tedavi Yöntemi: Kupa Tedavisi, Hacamat” başlıklı makalesidir ve yazısında insan sağlığına yönelik geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama yöntemleri üzerinde durmuştur.
Zafer GEDİKLİ (GİMDES Yönetim Kurulu Üyesi), Tüm insanlığı Helal konusunda bilinçlendirme maksadıyla kurulan GİMDES’in Dünya üzerindeki yerine, gerek yurt içinde gerek yurt dışındaki önemine “Dünyanın Gözünde GİMDES” makalesinde değindi.
Thafier NAJJAR (Güney Afrika İslam Konseyi (ICSA) Başkanı) Dünya ekonomisinin büyümesinde en önemli parçalardan birisi haline gelen Helal sektörüne, “Helal Sektörde Kaynak Geliştirmenin Önemi” başlıklı makalesiyle dikkat çekti.
Fatih KALENDER (GİMDES Fıkıh Kurulu üyesi) ”Helal Kazanç” başlıklı yazısında “ Buradan da anlaşılacağı üzere mülk edinmekte, aranan en önemli şart; elde edilecek olan eşyanın, Helal mallardan olmasıdır. Bir şeyi mülk edinmek, için temelde referans alınması gereken iki önemli, husus vardır. Bunlardan biri bulunmadığı takdirde, elde edilecek olan mülk, habis/pis mülk olacaktır.” Kazancın Helal şartları üzerinde durmuştur.
Mehmet TOPÇU ”Ankara HDM Sorumlusu) “Halal Dunya Marketlerine Neden İhtiyaç Duyuldu?” başlıklı yazısında; Toplum bilincinde önemli bir yere doğru ilerleyen, GİMDES’in kontrolündeki Halal Dunya Marketlerinin kuruluş amaçları, hedefledikleri, diğer marketlerden farkları, halkın gözünde Halal Dunya Marketleri ve yaşadıkları zorlukları ele aldı.
İzzet YALÇIN (Aile Hekimi) Toplumda vitamin eksikliği veya kansızlık olarak adlandırılan Folik asit eksikliğinde ilaç kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri “Folik Asit Takviyesi Şart Mıdır?” makalesi ile incelemeiş ve tüketicilere ışık tuttu.
Nejla BAŞ (Gıda Mühendisi) Osmanlı saray mutfağında bol miktarda tüketilen salebi “Kış Günlerinin Vazgeçilmezi: Salep” makalesi ile, soğuyan havalarla birlikte çoğalan hastalıklara karşı alınabilecek önlemlerden bahsetti.
Merve DİBEKÇİ YURTSEVER (Gıda Mühendisi) “Kış Aylarında Beslenme ve Soğukla Mücadelede 5 Önemli Besin” makalesi ile kışa dair önemli tavsiyelerde bulundu.
Ve Havva ARIN (Diyetisyen), vücut direncinin artması ve bağışıklığın güçlenmesi için tüketilmesi gereken besinleri “Kış İçin Şifalı Meyveler ve Sebzeler” makalesini ile bu sayımızda bulabilirsiniz.
Bu sayımızda da hepsi önemli ve ayrı ayrı güzel makaleleri ile yer veren birbirinden değerli tüm yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.